2010. július 6., kedd

Autógumi...

Milyen a jó autógumi és, melyik a jó autógumi választás? A következő cikkben erre mind választ fogsz kapni. Az autógumi minden szempontból fontos, hogy milyen az autó biztonsága szempontjából. Az autógumi mindig fontos, hogy az adott évszaknak megfelelő típusú legyen azaz az autógumi lehet téli, nyári vagy négy évszakos autógumi. Az autógumi ugyan is a típusok szerint megfelelően van bordázva. A téli autógumi bordái például úgy lettek kialakítva, hogy azok ledobják magukról a havat és ezáltal nem lesz síkos az autógumik és gumiabroncsok felülete. Az is nagyon fontos, hogy az autógumi mindig legyen a megfelelő nyomással ellátva. Figyelnünk kell arra azonban, hogy az se jó ha lapos és az sem jó ha túl kemény az autógumi, mert akkor nagy a defekt kockázata. Az autógumi másik tényezője a gyorsasági index, mely lehet Q,R,S,T,H VAGY V max típusú. A V típusúval 240 km/h sebességet is eltudjuk érni, persze hogy ha a kocsinak van hozzá teljesítménye. Az autókat gyakran leszabályozás tehát maga az autógumi alacsony gyorsasági indexének a megválasztásával.



Az autógumi és gumik persze nem csak autókra kaphatók ilyen típusban, mert vannak motorkerékpár gumik és offroad 4x4-es gumiabroncsok és könnyű gumiabroncsok haszongépjárműkre. Visszatérve az autógumihoz az autógumi mindig más és más és ez az autó típusától függ. A legjobb autógumi tudomásom szerint a mercedes, jguar és BMW-ken van felszerelve. Mondjuk ez magától érthetődő, hogy az autógumi annál jobb és megbízhatóbb, minél drágább egy autó. Sokszor azonban a márka nem minden, hiszen az autógumi cserélhető. Eszerint bárki lecserélheti a régi autógumijait egy újra. A Dayton, Goodyear, Hankook és Kingstar a legmenőbb autógumi gyártók, de persze még sok hasonló jó autógumi gyártó létezik, csak felsoroltam néhányat közülük.

Az autógumi cseréje nagyon egyszerűnek tűnik, bár nem ugyan az, mint egy kerékcsere, hiszen itt a kerekeket is le kell venni, majd azokról a gumikat is. Ezért sokszor érdemes teljesen új kerekeket venni, amiken már új az autógumi így azt nem kell lefejteni azokról. Noha ez egy picivel drágább megoldás, de viszont nem kell vesződni az autógumi nehézkes fel és levételével. Az autógumi a tapadását tekintve nem mindig egyforma. Ez természetesen mindig az adott útviszonyoktól függ ezért is kel gondoskodni az évszakhoz megfelelő autógumi beszerzéséről még időben. Itt értem azt, hogy ne akkor vegyük meg a téli autógumit mikor már szakad oda kinnt a hó, hanem érdemes erről már ősz táján gondoskodni. Ne gondoljuk azt, hogy elég csak a motor által meghajtott kerekeken lecserélni az autógumikat.

Az autógumi cseréje mindegyiken egyaránt fontos. A téli autógumi mellesleg egyaránt olyan veszélyes lehet nyáron, mint ahogyan a nyári gumi télen. Erre tehát mindig ügyelünk nagy figyelmet az autógumi típusának szempontját tekintve. Az autógumi méretét tekintve is különböző lehet. Így például egy 17" kerékre nem fog biztosan rá menni egy 15" kerék autógumija. Végezetül beszéljünk az autógumi vásárlásról. Az autógumi vásárlásának egyik legegyszerűbb módja szerintem az interneten keresztül történő rendelés, hiszen több száz autóalkatrésszel és autógumival foglalkozó weboldal van az interneten. Mellesleg bármely autókereskedésben, vagy autóalkatrészekkel foglalkozó üzletben találatunk autógumikat. Most már láthatjuk tehát, hogy az autógumi miért is olyan fontos és milyennek is kell lennie egy jó autóguminak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése