2010. július 6., kedd

Autóbérlés, autósiskola...

Ha nyaralásról van szó, sokan döntenek az autóbérlés mellett. Ha pl. messzire utazunk, akkor oda kevésbé kockázatos, gyorsabb, és kényelmesebb repülővel. A helyszínen pedig ha autóval szeretnénk közlekedni akkor arra a szempontra az autóbérlés tökéletes lehetőséget ad. Ahhoz azonban, hogy minden esetleges kellemetlenséget kiszűrjünk az autóbérlés előtt, illetve során, szeretnék Önnek adni pár hasznos tippet és tanácsot.

1, Fontos autóbérlés szabály: Az autót minden esetben foglaljuk le előre. Erre remek lehetőséget nyújt az Internet. Egyre több és jobb autóbérlési lehetőségről olvashatunk az interneten. Sok hirdetés van manapság ezzel kapcsolatba, amelyek többségét ajánlatos szemügyre venni részletesebben is. Az egyik jelentős oka, annak hogy előre foglaljunk kocsit, az, hogy jóval kedvezményesebben lesz az autóbérlés. A zárás előtti napokban a legtöbbször már minden kisautót lefoglalnak telefonon vagy internetes regisztráláson keresztül. Elárulom azt is, hogy ha pl. neked van rendelésed egy bizonyos típusú kocsira, de helyben olyat nem tudnak már biztosítani, akkor egy extrábbat és jobbat adnak neked általában, ami egy jó dolog.

2, Fontos autóbérlés tanács: Ha autóbérlésről van szó, akkor azt tedd mindig nemzetközi hálózatnál. A nagyobb autóbérléssel foglalkozó cégek ugyanis kevesebb kötöttséget írnak elő az autóra. A kisebb társaságokkal szemben azért is jobb a világszinten működő, és elismert cégekre bízni a dolgot, mert az ár is jóval alacsonyabb ilyenkor az autóbérlés esetében.

3, Hasznos autóbérlés tipp: Mielőtt belevágnánk az autóbérlésbe, fontos, hogy legyen mögöttünk teljes körű biztosítás. A megkötése ennek nagyon is ajánlott! A biztosításod tehát olyan, legyen amely az esetleges más autókon okozott kárra is kiterjed. A komplett biztosítás által, az se gond, ha véletlenül kárt okozol a bérelt kocsiban, ugyanis ilyenkor a bérbeadó biztosítja állni fogja a kárt teljes mértékben. Ez tehát fontos dolog. Jobban járunk így, mintha nekünk kellene kifizetni a kárt, ami ráadásul külföldön nehezebb és kellemetlenebb is lehet.

4 Hasznos autóbérlés információ: A legtöbb autókölcsönző cégnél adott az a választási lehetőség, hogy az autót megtankolva fogod kapni, és üres tankkal kell visszavinni. Ezzel az opcióval pénzt spórolhatunk meg. Az autóbérlés ezen módjánál ez jó, mert az autókölcsönző cégek általában a benzin literenkénti árát olcsóbban biztosítják mint, az éppen aktuális benzin árfolyam. Ez az összeg különbség akár fél dollár is lehet. Az autóbérlés tehát hasznos dolog, csak tudni kell, hogy kinél és hogyan tegyük a kölcsönzést.



Autósiskola:
Autósiskola. Autósiskola annyi van, mint a réten a tücsök. Ha valaki jogosítványt szeretne szerezni akkor az első dolga keresni egy számára szimpatikus autósiskolát és beiratkoznia oda. Az autósiskola ma már egy iskolarendszert alakított ki. Szinte nincsen olyan város ma Magyarországon, ahol ne lenne autósiskola. Autókra mindig szükség volt és még szükség is lesz néhány évig, de ehhez ugye kell egy jogosítvány, amit egy autósiskola elvégzése után kapunk meg. Egy autósiskola sokféle lehet.

Lehet egy magán autósiskola, ami természetesen jóval drágább, de egy ilyen iskola 2-3 hónap alatt is elvégezhető a gyorsított óraszámok miatt. Az autósiskola négy szakaszból áll. Az első szakasz az elmélet az-az a KRESZ elsajátítása. A legtöbb autósiskola ennek az anyagnak a leadását úgy 4-6 hét alatt teszi meg, de akár 2 hétbe is beleférhet, ha megfelelő gyakorisággal vannak tartva az egyes órák. Az autósiskola mindig a lehető legjobb módon próbálja elsajátíttatni az KRESZ anyahát a tanulókkal.

Videók és gyakorló tesztek vezetnek majd el minket az elméleti vizsgához, ami régen papíron történt, de ma már az autósiskolák nagy része a számítógép előtt végezhető KRESZ-t oktatja. Itt a vizsga nem papíron, hanem egy érintőképernyős monitoron történik. A vizsgát és annak nehézségét nem az autósiskola határozza meg és nem is ő csinálja, hanem egy központi vizsga település. Ezek általában a megyevárosokban vannak.

Miután ezt elsajátítottuk, átmentünk a vizsgán akkor jön az autósiskola igazi és egyben már fontosabb része az egészségügyi vizsga. Ezek nagyon hamar lemennek és az elvégzésük is nagyon egyszerű. Az autósiskola következő lépése, hogy egy számunkra kirendelt, vagy magunk által választott vezetésoktató tanárt keressünk magunknak. Ha ez megvan akkor irány a rutinpálya. Az autósiskola ezen része a legizgalmasabb, hiszen itt már autót vezetünk. A legtöbb autósiskola saját rutinpályával rendelkezik, amelyeken különböző manővereket és akadályokat kell teljesítenünk a sikeres vizsgához.

Az autósiskola ezeket a rutinvezetési órákat általában 2x1 órában oktatja. Megtanulunk itt parkolni, sebességet váltani, tolatni és fékezni. Mindig fontos, hogy egy autósiskola pályája kifogástalan állapotban legyen, hogy minél jobb lehetőségeket nyútson az a tanulóknak. Ha teljesítettük az előírt óraszámot, akkor az autósiskola még külön plusz órákat is ad, de persze ezért már többletpénzt kell fizetnünk az oktatónknak. Ez után jön a rutinvizsga, ami ha ügyesek vagyunk akkor 3 perc alatt meg is van. Az autósiskola ezen vizsgája vagy a saját pályáján vagy az autósiskola központi iskolájánál zajlik. Egy vizsgáztatót küldenek ki. Szépen bemutatkozunk és neki állnunk a feladatok teljesítésének. Négy vizsgalehetőségünk van. Az-az az autósiskola szabálya szerint mindenki 4-szer próbálkozhat egy adott vezetői vizsgán és az ötödik alkalommal már PÁV-ra kell menni, de ez nem gyakran fordul elő.

Az autósiskola elvégzése bizony gyakran egy hosszadalmas és fárasztó folyamat, de egyszer megkell csinálni és minél előbb végzünk el egy autósiskolát annál jobb. Láthatjuk is, hogy az autósiskola legtöbbször fiatal 17-20 évesek oktatásával foglalkozik. Érdemes még érettségi előtt vagy az után az autósiskola után nézni, majd beiratkozni, mert az egyetem mellet nehéz lenne csinálni rendesen. Az autósiskola negyedik fázisa a városi vezetés, ahol már tényleges forgalomban kell vezetnünk, manővereznünk és parkolnunk egyaránt.

Az autósiskola sajnos nem vállal felelősséget egy-egy malőr miatt, tehát ha összetörjük az oktató autóját akkor azt a mi biztosításunkkal kell fedezni. Ettől azonban nem kell félni hiszen az autósiskola oktatója azért ül mellettünk, hogy ez ne fordulhasson elő. Az autósiskola utolsó vizsgája tehát a városi vezetés vagy forgalmi vizsga, ami szerintem a legnehezebb és körülbelül 35-45 perces. Összesen 9 hibánk lehet. A 10. után bukás van. Ezek persze csak kis hibák, mert 1 nagy hiba után is buktatás van.

Nem kell azonban megijedni, mert még a 70 éves nénike is tud jogosítványt szerezni egy autósiskola elvégzése során akkor nem kell nekünk megijednünk. Egy autósiskola végzése során fő mindig az éberség, a kitartás és a szorgalom. Ha nem vagyunk valamiben biztosak akkor kérdezzünk mindig az adott oktatótól hiszen, ha megvan a jogosítvány az autósiskola elvégzése után rá 2-3hétre már vezethetünk is és ott nem lesz mellettünk oktató, aki majd figyel helyettünk is.


Autósiskolát találni gyerekjáték. Csak fel kell mennünk az internetre és böngésznünk. Autósiskolák 100-ai hirdetik magukat. Az autósiskola tavasszal, ősszel és nyáron egyaránt indít tanfolyamokat, de a nyárira a legérdemesebb beiratkoznunk. Autósiskola tehát annyi van, mint tű a szénakazalban de fontos, hogy mindig a legjobbat válasszuk, mert lehet, hogy egy rossz választás sok ezer forintba és plusz időbe fog kerülni nekünk.Végezetül, ha érdekesnek és hasznosnak találtad a cikket akkor ajánld barátaidnak és ismerőseidnek is, hogy ők is meg megtalálják az autósiskola legjobbját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése